viernes, 1 de enero de 2021

JORNADA MUNDIAL DE LA PAU

1 de gener

 

Cada 1 de generé es celebra la solemnitat de la Mare de Dèu i a la vegada la Jornada mundial de la pau que fou instituïda per Pau VI i iniciada l’1 de gener de 1968 fent-se ressó de que Crist, nascut a Betlem, és el Princep de la pau i ha portat la pau, ha deixat la seva pau per aixó saluda als seus deixebles dient-los: “La pau os deixo, la meva pau us dono (Jn 14, 27). Tingueu (…) pau uns amb els altres (Mc 9, 50).Feliços els qui treballen per la pau perquè serán anomenats fills de Déu” (Mt 5, 9). Jesús, als que envia, els diu: “A la casa que entreu dieu primer: pau en aquesta casa (Lc 19, 5). 

La multitud d’àngels devant els pastors de Betlem canten: “Glòria a Déu al cel i pau a la Terra als homes de bona voluntat” (Lc 2, 14). El pare de Joan Baptista va exclamar en veu alta: “el Sol naixent ens visitarà des de dalt, per (…) guiar els nostres passos pel camí de la pau” (Lc 1, 78). Pau de Tars explica que "Crist va fer la pau al reunir als dos pobles en ell, creant dels dos un sol home nou. Va destruir l’odi i els va reconciliar amb Déu per mitjà de la creu" (Ef. 2, 15-16). 

Medjugorje

Ntra Sra de la Pau és una advocació que va començar a Toledo al segle XI i va arribar fins a Hispanoamèrica. En 1966 Pau VI la va declarar Patrona d’El Salvador on en 1682 uns comerciants la van trobar. “Reina de la pau” és l’advocación de la Gospa (la Verge) de Medjugorje a Bosnia-Hercegovina, tot i que encara no està aprovada oficialment per l’Església, el Vaticà ja permet peregrinacions privades i públiques. El llibre «Salutació y beneeixo» editat a Polònia recull cent cartes del Papa Wojtyla al seu amic el poeta Marek Skwarnicki que el va ajudar a escriure «Tríptic Romà». I escriu que en diverses vegades Joan Pau II li va dir que cada dia era espiritualment unit als que resen a Medjugorje. També el Papa polonés a molts cardenals i bisbes els demanava que resessin per ell allá quan li deien que anaven a aquest santuari marià. Hi ha centenars de “Centres Maria Reina de la Pau” pel món, fundats per pelegrins després de tornar d’allà. Cada 25 de mes la Verge s’apareix i en 25-XII-2005, amb el Nen Jesús en braços, el Príncep de la pau, va tornar a insistir en ser sembradors de pau en aquest món sense pau. 

Reina de la pau a El Salvador

Reina de la Pau és també la Patrona de Burundi, advocació de la Mare de Déu en el santuari marià de Mugera. També als afores de Port Louise, la capital de Maurici, hi ha el Monument a la Reina de la Pau on Jacques-Desiré Laval (†1864 amb 61 anys) va ser beatificat en 1979 per Joan Pau II i on va celebrar en 1989 la Missa com anys després va fer Francesc en 2019. El Monument fou inaugurat en 1940, en agraïment per no haver entrat en la 1GM. 

L’ONU pot declarar que cada 4F se celebri el «Dia mundial de la fraternitat humana» proposat pel cardenal Ayuso Guixot i el jutge Muhammad Abd al Salam per assolir els objetius continguts en el Document sobre la Fraternitat humana per la pau mundial i la convivència comú, firmat a Abu Dhabi, el 4 de febrer de 2019, per Francesc i el Gran Imant d’Al-Azhar Ahmed Al-Tayyeb quan el Papa va viatjar als Emirats Àrabs Units, amb motiu del vuité centenari de l’encontre entre sant Francesc d’Asís i el Sultà al-Malik al-Kāmil en 1219 a Dalmieta.

En 2018, el 23F, divendres de la primera setmana de Quaresma, Francesc convocava una Jornada especial d’oració i dejuni per la pau davant les tràgiques situacions de conflictes prolongats en diferents llocs del món, de forma especial per la població de la República Democràtica del Congo i de Sudan del Sud. “Com en ocasions anteriors similars –deia el Papa– convido també als germans i germanes no catòliques i no cristianes a unir-se a aquesta iniciativa”. 

L’ 1-V-2018 el Papa Bergoglio va anar al Santuari del Diví Amor, a 15 km al sud de Roma, en visita privada, per resar el rosari per la pau a Siria i en tot el món. El 7 de juliol de 2018 va ser la Jornada de oració per la pau a l’Orient Mitjà, convocada per Francesc a Bari com un acte ecuménic al que estaven convidades totes les esglésies i comunitats cristianes. El 23F de 2020 Francesc va anar a Bari a l’Encontre de reflexió i espiritualitat titulat «Mediterrani, frontera mediterrània de pau».

En 2007, Benet XVI va inaugurar a Nàpols l’Encontre mundial de líders religiosos, convocat per la Comunitat de sant Egidi i la diòcesi napolitana als 21 anys del 1er Encontre convocat a Asís per Joan Pau II. En 2008 l’encontre va tenir lloc a Xipre amb el eslògan "La civilització de la pau: religions i cultures en diàleg". En 2011 va tenir lloc a Asís, en el 25º aniversari del primer, convocat per Joan Pau II en 1986. En 2020, l’Encontre, al que va acudir Francesc, fou d’oració dels líders religiosos cristians a la Basílica de Santa Maria de Ara coeli, i els altres en dferents llocs ja que el covid-19 exigeix mesures sanitàries i distancia social encara que després es van reunir tots al Campidoglio. A la fi hi va haver un minut de silenci en memòria de les víctimes de la pandèmia i de totes les guerres i els líders religiosos van encendre el candeler de la pau.

També s’ha celebrat la «Jornada mundial d’oració per la pau als Balcans», el 23 de gener de 1994, i la «Jornada d’oració per la pau en el món», el 24 de gener de 2002, en un moment de preocupant tensió internacional. 

El 13-XI-1998 Joan Pau II, davant de la réplica feta a Roma de l’imatge de Ntra Sra de Luján, la va declarar Patrona d’Argentina i va resar: “A la cruilla del Tercer Mil.lenni et confio, Mare Santa de Luján, la pàtria argentina: les esperances i anhels de les seves gents; de les seves famílies i llars, perquè visquin en santidat; dels seus nens i joves, perqué creixin en pau i harmonia i puguin trovar la seva vocació humana i cristiana; t’encomano també l’esforç quotidià i el diàleg solidari dels empresaris, treballadors i polítics, que en la Doctrina Social de l’Església troben la seva inspiració més genuïna”. 

La Verge de Fàtima va demanar resar el Rosari per aconseguir la pau mundial. A Amsterdam (Holanda), des de 1945 al 59, s’aparegué la Mare de Déu com “Mare i Senyora de tots els pobles” a Isje Johanna Peerdeman, "Ida", que va morir en 1996 amb 90 anys. L’oració que va dictar la Verge va ser aprovada per la Congregació de la Doctrina de la Fe quan el Prefecte era el cardenal Ratzinger. Maria va dir (31-05-1954) que quan es cumpleixi la condició o la demanda posada, llavors donará la veritable pau al món. 

Sobre la pau a la Terra, Joan XXIII, el Papa bó, va escriure l’Encíclica Pacem in terris (abril 1963) en que diu que “La pau a la Terra, suprema aspiració de tota la humanitat a través de la història, és indudable que no es pot establir ni consolidar si no es respectat fidelment l’ordre establert per Déu (…) Veiem, amb gran dolor, cóm en les nacions econòmicament més desenvolupades s’han estat fabricant, i es fabriquen encara, enormes armaments (…) La raó que se sol donar per justificar tals preparatius militares és que avui dia la pau, així diuen, no es pot garantir si no es recolça en una paritat d’armaments”. 

Benet XVI, en l’àngelus del diumenge Jesucrist rei de l’Univers de 2006 va dir que “Ell és Amor i Veritat, i tant l’amor com la veritat no s’imposen mai: toquen a la porta del cor i de la ment i, allà on puguin entrar, ofereixen pau i alegria. Aquesta és la manera de regnar de Déu”. 

Francesc a la Exh Evangelii gaudium (EvG), dedica el apartat IV del Capítul quart, al diàleg social com a contribució a la pau (EvG, 238-258). El Missatge per aquesta Jornada de 2021, la LIV, té per lema “la cultura de la cura com camí per la pau”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

JESUCRIST REI DE L’UNIVERS

La dimensió social de l’evangelització A la 2ª lectura d’avui, diumenge XXXIV del TO, cicle C, últim del any litúrgic doncs el proper és e...