viernes, 6 de marzo de 2020

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Cada 8 de març ho celebra l'ONU


De les dones es ve parlan i se seguirà fen fins esgotar-nos. Arribarà el dia en que ells parlaràn menys d'elles i elles parlaràn més de sí mateixas perquè ja no se'ls tapi la boca i se les relegui a la cuina.

Se pueden escribir muchos tomos filosóficos y teológicos acerca de ellas pero me parece que, de alguna manera sencilla, se puede celebrar este "Día internacional” aplaudiendo a un@s cuant@s que han puesto su granito de arena y que se encuentran curioseando en el Martirologio romano o santoral actualizado del 2002.

Crida l'atenció el que a vola pluma no hi hagi en aquest sentit ningú positiu durant el primer mil.lenni i tot al contrari, la abundància de exemples de aquests dos últims segles pasats.

Eric IX Jedvarson (†1161) va ser rei dels suecs i qui va treure a la dona sueca de l'esclavitud en què vivia fins llavors. Va ser Patró de Suècia fins la Reforma i les seves despulles van ser portades a Upsala.

Catalina de Siena (†1380 con 33 años) que viajó mucho para solicitar la reforma interior de la Iglesia, fue nombrada Doctora de la Iglesia por Pablo VI en 1970 y Juan Pablo II en 1999 la nombró Patrona de Europa con Brígida de Suecia y Edith Stein para que no fueran sólo hombres (Benito, Cirilo y Metodio). Benedicto XVI habló de ella (Aud Gral 24-XI-2010) recordando que fue protagonista de una intensa actividad y por que Juan Pablo II la quiso declarar Co-Patrona de Europa.

Francesca Romana (†1440 amb 56 anys) va fundar les Oblates de Maria, una societat de dones com les primeres cristianes, piadoses, sense hàbit, sense ser monges, que volien ajudar en els asils i aixó quando els laics no contavan eclesialment per a res. Anys després, al enviudar, va entrar en aquesta comunitat que havia fundat. A la seva mort es va movilitzar tota Roma.

Luisa con Vicente de Paul
Luisa de Marillac (†1660 con 71 años), con un grupo de señoras de la aristocracia francesa inició su fundación, las Hermanas Vicentinas, un grupo de mujeres laicas dedicadas al apostolado para con los enfermos y los pobres, atendiéndolos como al mismo Cristo. Pero once años después tuvieron que legalizarse y el carisma tuvo que pasar por el tubo canónico y ser tenidas como religiosas.

Mª Magdalena Postel (†1846 amb 81 anys) va funda en Cherbourg les "Germanes de les Escoles Cristianes de la Merced" amb la voluntat de re-cristianitzar França formant a les dones. Durant la Revolució francesa va devenir a «verge sacerdot», autoritzada a distribuir la comunió.

Francisco Coll i Guitart (†1875 amb 63 anys) va ser un dominic fundador de les "Germanes Dominiques de l'Anunciació de la Mare de Déu" per l'ensenyament i la promoció de la dona. El canonitzar Benet XVI.

Cándida María de Jesús (†1912 con 67 años), fundó las Hijas de Jesús (jesuitinas) para la educación cristiana y la promoción de la mujer. Fue canonizada por Benedicto XVI.

Faustino Míguez González (†1925 con 94 años), Manuel de pila, escolapio, fundador del Instituto calasancio de las Hijas de la Divina Pastora, quiso dar a la mujer el papel que le corresponde en la sociedad y en la Iglesia. Fue canonizado por Francisco.

Bonifacia Rodríguez de Castro (†1905 amb 68 anys) és la fundadora a Salamanca de les "Serves de Sant Josep" per a la promoció social i cristiana de les dones obreres.

Pere Poveda Castroverde (†1936 amb 62 anys) va ser un sacerdot de Linares (Jaén) fundador a Madrid de les “teresianes”, diferents de les d'Enric d'Ossó. La primera directora va ser Josefa Segòvia (†1957 con 66 años) que posà ponts per obrir diàleg entre la fe i la cultura i apostar per la dignitat de la dona.

María del Sagrario de san Luis Gonzaga (†1936 con 55 años), beatificada por Juan Pablo II, era Elvira Moragas Cantarero, toledana, una de las primeras mujeres licenciadas universitarias que cursó Farmacia. Luego con 34 años ingresó como carmelita en un convento madrileño.

Nazaria
Nazaria Ignacia March Mesa (†1943 con 54 años) se considera la primera santa boliviana y fundó las “Misioneras Cruzadas de la Iglesia” dedicadas a la promoción de la dignidad y derechos de las mujeres pobres y a la educación.

Guadalupe Ortiz de de Landázuri (†1975 amb 59 anys), beata en 2019, la 1ª laica de l'Opus Dei i de la que Francesc va dir que “el seu testimoni es un exemple per les dones cristianes involucrades en investigacions socials i científiques. Era doctora en Química.

Chiara Lubich (†2008 amb 88 anys) va fundar els “focolars” o Opus Mariae, un Moviment que assumeix les dimensions d'un petit poble, com els va dir Joan Pau II, i acull a catòlics, a cristians de diverses Esglésies orientals i comunitats occidentals, hebreus, seguidors de les grans religions i a persones sense cap referencia religiosa. Amb el temps els “focolars” estàn escampats en 182 països, amb més de dos milions d'adherents (la meitat aprox dones) i una irradiació entre uns quants milions de persones. Per el seu funeral, el Papa Ratzinger va escriure una carta que va ser llegida i diu que «hi ha molts motius per a donar gràcias al Senyor per el do que ha fet a l'Església en aquesta dona de fe intrèpida».


Glosando a Juliana de Mont Cornillón o de Lieja (†1258 con 66 años), monja agustina, abadesa e instrumento de Dios para fomentar la devoción eucarística del Corpus, Benedicto XVI dijo (Aud Gral 17-XI-2010) que Lieja era entonces un “cenáculo eucarístico” pues había grupos femeninos de mujeres que vivían juntas, dedicadas al culto eucarístico y a la comunión frecuente, entonces nada frecuente.

De Clara de Asís (†1253 con 60 años), fundadora de las “damas pobres de san Damián”, segunda Orden franciscana por ser la rama femenina, luego llamadas "clarisas", Benedicto XVI (Aud Gral 15-IX-2010), hablando de ella, destacó el decisivo impulso de las mujeres para la renovación de la Iglesia con mujeres valientes y ricas en fe como Clara. Y recordó que fue la 1ª mujer que redactaba una Regla.

En pla negatiu només uns petits detalls que ajudin també a pensar una mica. Sotero (†175) va ser un Papa que va prohibir a les dones tocar els corporals i posar incens quan Montano exigía un rigorisme malaltís.

Austregisilo o Austrillo (†634 amb 83 anys) patía desassossec per la proximitat de les dones i entrava en còlera quan le proposavan una fidel esposa. Va decidi ser sacerdot célibe i arribà a bisbe de Bourges, la seva ciutat natal.

Ángela de Mérici (†1540 con 66 años) fundaba las Ursulinas, la primera institución femenina dedicada a la enseñanza, que revoluciona lo que se hacía siempre y se dedicaban a la enseñanza de niñas pobres cuando la educación todavía entonces era sólo para los hombres de familias distinguidas y que se preparaban para la milicia o la diplomacia. Anticipó un nuevo modo de vida en la Iglesia por ser una comunidad de mujeres seglares, sin votos ni hábito; vírgenes en el mundo pero Carlos Borromeo, cardenal y obispo de Milán, muy amigo de la uniformidad, aconsejó a Ángela que adoptaran las normas conventuales.

Juana Francisca de Chantal (†1641 amb 69 anys) va co-fundar les “saleses” o l'Orden de la Visitació quan encara no es concebia una comunitat de dones treballant fora de l'claustre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

JESUCRIST REI DE L’UNIVERS

La dimensió social de l’evangelització A la 2ª lectura d’avui, diumenge XXXIV del TO, cicle C, últim del any litúrgic doncs el proper és e...